Een pasgeboren kuiken heeft een mooie licht- en donkerbruine kleur en de nek heeft een mooie tekening welke  later verdwijnt. Boven op de rug van de kleine kuikentjes zien we kleine harde veertjes die wel op de stekels van een stekelvarken lijken. Ze zijn ook zo hard en ze verdwijnen heel langzaam. Een volwassen hen heeft mooie zilvergrijze veren met onder aan de vleugels lange witte veren, de nek is lichtgrijs en ze hebben een donkere snavel en donkere poten. Een volwassen haan ziet er wat betreft zijn kleur veel mooier uit, zijn veren zijn ravenzwart, zijn nek is lichtgrijs of zwart. Zijn snavel en poten zijn rood in de zomer en lichtroze in de winter. Hij heeft ook hele mooie witte veren onderaan zijn vleugels.

Een pas geboren kuiken heeft een gewicht tussen 800 gram en l kilo, een Struisvogel van l jaar weegt op slachtgewicht 100 kg, een volwassen broedvogel kan tussen 125 en 160 kg wegen naar gelang het een haan of een hen is. De Struisvogel is de grootste en zwaarste vogel ter wereld. Hij behoort tot de loopvogels. Een Struisvogel kan niet vliegen, hij is daarentegen een uitstekende hardloper. Hij kan een snelheid bereiken van 70 km per uur. Al rennend maakt hij zonder moeite passen van 2,5 meter lang. Er zijn enkele dieren die sneller kunnen lopen dan een Struisvogel, zoals een jachtluipaard, maar deze kan zijn topsnelheid slechts enkele minuten volhouden. Een Struisvogel daarentegen heeft een groter uithoudingsvermogen. Hij kan wel 15 minuten lang 70 km per uur lopen, en dan nog een heel lange tijd 50 tot 60 km. De Struisvogel heeft een voet met twee tenen, een grote teen met een scherpe nagel en een kleinere tweede buitenteen.

Een volwassen Struisvogel kan ruim 2,5 meter hoog worden. Een Struisvogel kan in de natuur makkelijk 30 tot 40 jaar oud worden, in gevangenschap ongeveer 60 jaar worden. Hij kan dus oud worden.

Struisvogels zijn best gezellige en handelbare dieren, ze zijn vriendelijk en erg nieuwsgierig. Ze schrikken gauw van bepaalde geluiden en lopen dan snel weg, maar ze komen ook weer vlug terug. Als we een Struisvogel van heel dichtbij bekijken, kan je zien dat ze enorm mooie ogen hebben. De ogen van een Struisvogel zijn ook erg bijzonder. Het gezichtsvermogen is bij een Struisvogel het sterkst ontwikkelde zintuig. Het zijn de grootste ogen van alle vogelsoorten, ze kunnen wel 3 km ver alle kleine dieren onderscheiden, wat in de natuur een bescherming is om de vijand op lange afstand te zien aankomen. Ze hebben een heel bijzonder ooglid, een derde vlies wat bij de broeddieren heel goed zichtbaar is, wat als bescherming dient voor opwaaiend zand, e.d. Ook hebben ze wimpers waar je als vrouw wel eens jaloers op kan zijn, hele mooie lange wimpers.

De oren zitten achter op de kop, ze zijn niet goed zichtbaar want het zijn kleine openingen met fijne haartjes erover. De Struisvogels hebben ondanks hun kleine oortjes een heel scherp gehoor. Men vraagt zich ook wel eens af of zo'n vogel nu wel of niet intelligent is. Ze hebben maar een kleine hoeveelheid hersens, ongeveer 30 gram. Toch weten ze precies wie hun verzorgers zijn en wanneer ze eten krijgen. De vogels kunnen enorm goed tegen de warmte. In de woestijn is het overdag wel 40 graden. Ze zetten hun veren dan helemaal open zodat de huid kan ventileren. 's Nachts als het koud is zitten de veren heel dicht op de huid om alle verzamelde warmte bij zich te houden. Als een Struisvogel een bed van zand heeft, of lichte grond vindt hij het heel erg fijn om zich daarin te wassen. Hij gaat op de grond liggen en beweegt met zijn nek heen en weer over de grond, ook beweegt hij zijn veren.

 

 

×