De grootste doodsoorzaak onder de Struisvogelkuikens is stress. Hier zijn natuurlijk een aantal oorzaken voor, toch is door onze ervaring dat wij u hierover wat kunnen vertellen. Een pasgeboren kuiken moet aan alles wennen. Geluiden om zich heen, eten, drinken enz. Eenzaamheid is een reden dat de vogeltjes gestresst kunnen raken. Het is erg moeilijk om een eenzaam pasgeboren kuiken in leven te houden. Dit hebben we geprobeerd door er speelgoed knuffels bij te leggen. Echter, deze gaan niet eten en drinken, dus ons kuiken ook niet. Door het niet eten en drinken vermindert het immuniteitssysteem en heb je kans dat een verzwakt kuiken vlugger infecties oploopt. Op een gegeven moment is het kuiken te zwak om te staan, ze krijgen ook koude poten en dan is het helaas te laat en gaat het kuiken dood.

Een kuiken is erg schrikachtig en herkent nog geen geluiden. Hier kunnen ze aan wennen of niet. Als ze niet aan allerlei geluiden op de boerderij gewend raken, kunnen ze stress krijgen. Dit kan tot gevolg hebben dat ze een geluid gaan uitbrengen, een soort roep, ze worden erg zenuwachtig en schichtig, stoppen met eten of drinken, worden dan zwak en gaan dood. Een kleine Struisvogel die van weide of hok veranderd is, is ook erg stressgevoelig. Erg belangrijk is dan de aandacht die je aan de dieren kunt geven. Dit kun je doen door ze met rust te laten of door ertussen te lopen, ze aan halen, te strelen en te knuffelen. Dit voorkomt onrust onder de dieren en ze voelen zich op hun gemak. De verzorging is op dat moment van groot belang.

Schermafbeelding_2013-05-23_om_11.13.59.jpg

Aan de voerbak en drinkbak moet ook altijd plaats genoeg zijn voor de kleine dieren. Zo niet, dan heb je kans dat er op een gegeven moment geen eten en drinken meer is en zijn er misschien kleine vogeltjes die nog niets gehad hebben, ook dan kan er stress optreden. Ruimte, rust, kalmte, een dagelijkse regelmaat met zo weinig mogelijk storing, bevordert het welzijn van de Struisvogel. De jonge dieren hebben er meer behoefte aan dan de oudere. Het is ook om die reden dat een bezoek aan de kweekhokken niet zomaar kan plaatsvinden. Bij volwassen Struisvogels betekent stress een mindere eierproductie of een lagere bevruchtingsgraad van de eieren. Een gevolg van de stress kan ook zijn dat de maag niet meer functioneert en als die eenmaal stilligt, is het kuiken ook ten dode opgeschreven.

Hoe kunnen we dus stress voorkomen?

Een goede huisvesting, droog en warm, is voor de kleine kuikens echt van levensbelang. Regelmatige geluiden, voldoende eten en drinken de hele dag, zo af en toe wat multi-vitamen in het water, veel rust. De vogels moeten niet alléén leven maar altijd in kleine groepjes.

×