Kerken in Ethiopië hebben i.p.v. een haan een Struisvogel op de toren staan.

Bosjesmannen in de Kalahari-woestijn gebruiken de Struisvogeleieren voor verschillende doeleinden. Ze bakken het ei heel primitief door een open vuur te maken met sprokkelhout, en zorgen dat dit erg warm is, maken dan een putje in het midden, gooien de inhoud van het ei erin, wat weer overdekt wordt met assen en wachten dan een tijdje tot het ei gaar en eetbaar is. Met het lege ei gaan ze water halen. Daar de schaal niet poreus is kunnen ze het als een soort emmertje gebruiken.

Enkele malen per jaar worden de Struisvogels bij ons bespoten tegen de luizen. Deze luizen tasten de veren en de huid van de Struisvogels aan en de beesten hebben er veel last van. Ook hier geldt; voorkomen is beter dan genezen.

De nagels aan de poot van een Struisvogel groeien. In de natuur scherpen ze die door tegen rotsen aan te schrapen. Wij knippen ze eenmaal per jaar bij met een grote tang, want als de nagels te lang worden krijgen de dieren moeite met hard te lopen.

Om een Struisvogel te kunnen behandelen voor het een of ander moet je hem eerst vangen. Je doet dit door een halve mouw van een trui aan te trekken en het dier te lokken. Als hij vlakbij staat pak je hem bij de snavel vast en trek je snel de mouw over zijn kop heen. Dan ziet hij niets meer en zal niet weglopen.


Zo vang je een Struisvogel

Over Struisvogels wordt verteld dat ze hun kop in het zand steken, dit berust op een fabeltje. Dit is waarschijnlijk in het leven geroepen door hun gewoonte om bij verstoring op het nest de nek plat op de grond uit te strekken. Als een Struisvogel in het hoge gras naar insecten of steentjes staat te pikken lijkt het van een afstandje of de kop in de grond verdwijnt. Gezichtsbedrog dus…!

Schermafbeelding_2013-05-23_om_11.25.05.jpg

Milieuvriendelijk?

Struisvogels produceren urine en mest, ze verspreiden weinig geur en maken nog minder geluid. Of dat hinderlijk is voor mens en milieu kan de bezoeker van ons bedrijf zelf ervaren. Er zijn bepalingen die het aantal volwassen vogels en kuikens per beschikbare oppervlakte regelen. De weiden kunnen de mest op natuurlijke wijze verwerken zonder gevaar voor het grondwater.

Wat kun je allemaal gebruiken van de Struisvogel?

Wanneer een Struisvogel een leeftijd bereikt van ongeveer 12 maanden moet je de keuze maken; laat ik hem slachten, of wordt het een broedvogel? Als je de vogel laat slachten kun je een heleboel van de vogel gebruiken. Ten eerste heb je het vlees. Struisvogelvlees is rood van kleur, de smaak ervan ligt tussen rundvlees en wild in. Het heeft een eigen aparte lekkere smaak. Het vlees is niet alleen licht verteerbaar en lekker, het is bovendien ook erg gezond. Het is op natuurlijke wijze gekweekt, is rijk aan proteïnen en is vet- en cholesterolarm. We kunnen verschillende vleesproducten onderscheiden, zoals: de filet, de supersteak en het stoofvlees, gehakt en ragoutvlees. De nek kun je, even als die van een kip of kalkoen gebruiken om bouillon van te trekken. Ten tweede hebben we de huid. Deze wordt in de slagerij netjes gepluimd, daarna gaat hij naar de leerlooierij. Daar wordt hij behandeld tot een mooie lederen huid en tenslotte in diverse kleuren geprepareerd. Het is een uitstekend product om handtassen, portefeuilles etc. van te laten maken.

Struisvogelleer

Ten derde: van het vet en olie van de Struisvogel worden cosmeticaproducten gemaakt, zoals handcrème, shampoo e.d. Als laatste kun je natuurlijk ook heel wat doen met de eieren van de Struisvogel, o.a. koekjes of cake bakken. Ook kun je overheerlijke advocaat van het eigeel maken.


Deel deze pagina