De beste methode van huisvesting voor een pasgeboren Struisvogel is om hem warm en vooral ook droog te huisvesten.  Een warme ondergrond dient vooral om hun buik die geen verenbed heeft te verwarmen, anders worden hun ingewanden koud en werken deze niet voldoende om de spijsvertering op gang te doen komen.  De eerste lweken zitten de kuikens wel in een speciale stal. Dat houdt in dat men de vogels alleen tijdens de rondleidingen. De warmte blijft dan binnen, de deuren blijven gesloten wat ook het infectiegevaar van buiten af kleiner maakt. Als de deur niet zo vaak opengaat heb je minder tocht dus ook minder kans dat de kleintjes longontsteking krijgen, wat toch wel een grote doodsoorzaak onder de kleine vogeltjes zou kunnen zijn.

Schermafbeelding_2013-05-23_om_11.07.28.jpg

Na een maand krijgen de vogels een groter hok en een ruime weide waar ze volop van de buitenlucht kunnen genieten. Het is een dier dat niet in een stal opgesloten kan worden. Ze hebben er behoefte aan om hun poten te kunnen strekken, te rennen en pirouetten te draaien. Op de leeftijd van 1 jaar hebben ze qua huisvesting in de zomer eigenlijk alleen een wei nodig. Ze slapen het liefst buiten. Wel moet er in geval van slecht weer een schuilhok zijn. Een Struisvogel is geen dier dat je de hele winter kunt opsluiten. Hij heeft echt wel beweging nodig anders worden de poten te stijf en dan zou je problemen kunnen krijgen, zoals gebroken ledematen.

Het klimaat houdt hem echter helemaal niet tegen om naar buiten te gaan, regen en wind vinden ze niet erg. Ze vinden het zelfs fijn om in modderplassen te gaan liggen. Het is het beste om de vogels overdag buiten te laten en 's avonds op te sluiten tot de volgende morgen. We zorgen er dan voor dat de stal lekker droog is, zodat ze goed kunnen opdrogen. Natte poten kunnen ook het probleem geven dat de gewrichten gaan zwellen en die moeten we dan insmeren met Arnicazalf. Als het echt gaat sneeuwen of vriezen dan zijn ze wel verplicht binnen te blijven want op een gladde ondergrond kunnen ze hun poten kapot lopen, uitglijden of hun poot breken. Als ze een paar dagen in de stal opgesloten hebben gezeten laten we ze heel voorzichtig naar buiten gaan. Ze gaan dan echt hard rennen en draaien mooie pirouettes, ze leven zich helemaal uit.

×