Tot enige jaren geleden hadden we op onze boerderij ook een koppel emoes lopen. Deze hadden we eigenlijk alleen maar gekocht om het verschil tussen de emoe en de Struisvogel aan te tonen. We hebben zelfs met succes eens enkele eieren uitgebroed. Net als de Struisvogel is ook de emoe een loopvogel. Hij behoort wel tot de familie van de Struisvogels, evenals de nandoe en de kasuaris. Ze zijn een stuk kleiner dan de Struisvogels. Ze kunnen een hoogte bereiken van 180 cm tot en met het hoofd. De rughoogte is ongeveer l meter. Ze hebben ook heel andere poten. De benen scharnieren wel hetzelfde maar ze hebben aan de voeten 3 tenen welke bijna alledrie even groot zijn. Ze hebben dan ook 3 nagels, die aanmerkelijk kleiner zijn dan bij de Struisvogel. Ze wegen ook veel minder ongeveer 50 tot 60 kg voor een volwassen emoe. Bij Struisvogels kun je het verschil tussen haan en hen heel goed onderscheiden, bij de emoe is het verschil nauwelijks zichtbaar. Als je ze goed kent en je let er goed op hoe ze zich gedragen, dan zie je heel kleine verschillen. Zo heeft de hen een iets langere en bredere staart dan de haan. Het koppel heeft dezelfde kleur en dezelfde structuur van veren.
We hebben deze emoes niet meer, ze zijn vanwege ouderdom overleden. Omdat we toch echt een struisvogelboerderij zijn hebben we er geen nieuwe meer gekocht.
De emoe
Het is een compleet andere verenstructuur dan van de Struisvogel. Een Struisvogel is lief en kun je aaien, een emoe daarentegen kent wel diegene die hem verzorgt, ze weten ook wanneer je ze eten komt geven, maar je kunt ze eigenlijk niet aanraken. Wat ze wel heel mooi kunnen: sprongen maken in hun wei. Een Struisvogel maakt pirouetten, maar een emoe kan springen en ook heel mooi dansen. Ze zijn niet makkelijk even naar een andere weide te verhuizen. Een Struisvogel krijg je rustig door een doek over het hoofd te doen, dit lukt absoluut niet bij een emoe. Deze moet je als het ware opdrijven, net als koeien en andere dieren. Dan kun je ze verhuizen. Ze hebben ook wel een plaats nodig waar ze kunnen schuilen, maar meestal liggen ze buiten.
De Struisvogel legt ivoorkleurige eieren van 1,5 kg een emoe legt groene eieren die maar half zo groot zijn. Struisvogels leggen van maart tot oktober, emoes leggen van oktober tot maart. In de winter dus. Deze eieren moeten ongeveer 10 dagen langer in de broedmachine dan Struisvogeleieren. Gelukkig legt de emoe zijn eieren bij ons in het hok want die groene eieren zie je in de slik en modder buiten echt niet liggen. Ze willen ze ook wel eens verstoppen. Als je de eieren weghaalt, maakt het mannetje een bepaald geluid wat op het knorren van een varken lijkt. Soms denk je dat hij dan kwaad is omdat je het ei wegpakt.
Emoes zijn wel op dezelfde leeftijd als de Struisvogels volwassen, dus bij 2 à 3 jarige leeftijd. Een emoe kan in het legseizoen ongeveer 40 eieren leggen. De inhoud van een emoe-ei bestaat uit een heel grote dooier welke ongeveer 250 gram weegt en met, naar verhouding, heel weinig eiwit. De schaal is ook veel dunner dan bij Struisvogeleieren, dus ze zijn wel sneller kapot.
De emoe is niet zoals de Struisvogel afkomstig uit Zuid Afrika, maar uit Australië. In het wild eten ze ook alles wat er te vinden is. Een emoe heeft geen vleugels zoals de Struisvogel, maar hele kleine vleugeltjes welke haast niet zichtbaar zijn, en waar je ze dus ook niet aan vast kunt pakken. De snavel van de beide vogels is ook heel erg verschillend. Niet stomp, rood of licht van kleur, maar heel erg donker. Zowel bij de haan als de hen is de snavel heel spits. Ze pikken niet aan je kleren of in je vinger zoals de Struisvogels, ze houden echt afstand. Een emoejong weegt ongeveer 500 gram een Struisvogelkuiken ongeveer 1 kilo. Dit is mijn vergelijking door ervaring, tussen de emoe en de Struisvogel. Ook op het gebied van emoes bestaat er tot op heden nauwelijks relevante documentatie voor ons bedrijf.